Nyheter

Ansökan stängd för årets Skribentskola

Kursledningen tackar alla som har sökt till årets upplaga av Skribentskolan. Som vanligt ser vi en stor bredd bland de sökande. Nu påbörjar vi det digra arbetet med att bedöma alla ansökningar. Efter att antagningskommittén har sammanträtt återkommer vi med besked om vilka som har valts ut till årets kurs.

12 mars 2024

Förlängd antagning till Skribentskolan

SNB tackar alla som har sökt till årets Skribentskola. Vi har dock fått åtskilliga förfrågningar om att fortfarande söka och eftersom vi har tid fram till första träffen har vi beslutat att erbjuda detta.

Nytt sista datum för ansökan är därför söndagen 10 mars. Men skicka gärna in din ansökan så snart du är klar med den. Nu läser vi ansökningarna löpande.

Läs mer om kursen och hur du söker på Skribentskolans hemsida.

Lycka till!

21 februari 2024

Skribentskolan 2024

Nu är antagningen till 2024 års upplaga av SNB:s Skribentskola öppen. Skribentskolan är Sveriges främsta utbildning för borgerliga, blivande ledarskribenter och debattörer. I år ges kursen för sextonde gången.

Ansökan är öppen till söndagen 18 februari 2024.

Läs mer om kursen och hur du ansöker på www.skribentskolan.se.

Lycka till!

21 december 2023

Antagna till Skribentskolan 2023

Antagningskommittén för Skribetnskolan 2023 har sammanträtt och valt ut de tio som antas till årets kull. Ett stort grattis dessutom till alla antagna!

De antagnas pseudonymer är:
Bettan W
Dansk Skalle
Dr. Catlady
kvinna på universitet
Monica Z
Platon
Purjolök
Sokrates borttappade svans
Stevie Nicks
Timothy B Worthington

22 mars 2023

Adam Yngve ny praktikant

Adam Yngve har börjat som praktikant hos Svenska Nyhetsbyrån. Han gick SNB:s Skribentskola 2022. och belönades med en fem månader lång praktik som inleds med två månader hos SNB

6 mars 2023

Lars Vargö ny utrikeskrönikör på SNB

I dag skriver Lars Vargö sin första utrikeskrönika åt SNB. Han är disputerad i japanologi och har en bakgrund som bland annat Sveriges ambassadör i Tokyo och Seoul. Han kommer skriva var fjärde vecka och främst avhandla frågor om Asien.

15 februari 2023

Tio dagar kvar för Skribentskolan

Ansökan till årets omgång av SNB:s Skribentskola stänger den 19 februari. Det är alltså tio dagar kvar. Uppmuntra gärna lämpliga personer att söka.

10 februari 2023

God Jul önskar SNB

Redaktionen på SNB önskar God Jul.

24 december 2022

Ansökan till Skribentskolan 2023

Ansökan till den femtonde omgången av SNB:s Skribentskola har öppnat. Mer information finns på www.skribentskolan.se/om-skribentskolan/ansokan/.

23 december 2022

Per-Ola Olsson ny ledarskribent på SNB

Per-Ola Olsson gick SNB:s Skribentskola 2021 och har bland annat kunnat läsas i Gotlands Allehanda och Barometern-OT. Närmast har han arbetat som vikarie på SNB. Per-Ola Olsson har vid sidan av mycket annat en bakgrund som lantbrukare och är en mycket aktiv debattör på Twitter som @snyggbonde.

7 november 2022

Erik Thyselius ny utrikeskrönikör på SNB

I dag skriver Erik Thyselius sin första utrikeskrönika åt SNB. Han är programledare i Axess TV och skriver kommentarer om politik och samhälle på Axess hemsida. Han har ett särskilt fokus på tysk politik.

29 juni 2022

Alex Vårstrand ny praktikant

Alex Vårstrand har börjat som praktikant hos Svenska Nyhetsbyrån. Han gick SNB:s Skribentskola 2021 och kommer praktisera i en månad. Alex Vårstrand studerar företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, och har en bakgrund inom Moderaterna.

5 maj 2022

Per-Ola Olsson ny praktikant

Per-Ola Olsson har börjat som praktikant hos Svenska Nyhetsbyrån. Han gick SNB:s Skribentskola 2021 och belönades med en fem månader lång praktik som inleds med två månader hos SNB och planeras fortsätta på bland annat Gotlands Allehanda och Barometern-OT. Per-Ola Olsson har vid sidan av mycket annat en bakgrund som lantbrukare och är en mycket aktiv debattör på Twitter som @snyggbonde.

3 januari 2022

God jul önskar SNB

22 december 2021

Ansökan till Skribentskolan 2022 är öppen

Antagningsperioden för nästa års Skribentskola är nu igång. Mer information finns på skribentskolan.se.

21 december 2021

Daniel Åkerman ny ledarskribent på SNB

Daniel Åkerman gick Svenska Nyhetsbyråns skribentskola 2019 och har kunnat läsas på Svenska Dagbladets och Barometerns ledarsidor. Han har studerat statskunskap vid Uppsala universitet. Närmast har han arbetat som vikarie på SNB.

21 september 2021

Isak Rutqvist ny praktikant på SNB

Isak Rutqvist gick skribentskolan 2020 och börjar nu sin praktik på SNB. Han har under sommaren kunnat läsas i Norrbottens-Kuriren.

23 augusti 2021

Martin Berg ny krönikör

Svenska Nyhetsbyrån gör om och förstärker utbudet av krönikörer. Martin Berg är det senaste tillskottet.

Martin Berg har verkat som journalist med inriktning på ekonomi och landsbygdsfrågor vid bland annat Land Lantbruk, F+ och Bulletin.

Bergs första krönika kommer att sändas ut tisdag 25 maj.

24 maj 2021

Pia Clerté ny praktikant på SNB

Pia Clerté gick Skribentskolan 2020 och börjar nu sin praktik på SNB. Hon är dynamisk sportskytt och sedan tidigare aktiv i debatten om vapenfrågor.

Foto: Staffan Claesson

17 maj 2021

Daniel Åkerman skriver ledare för SNB

Med start i dag är Daniel Åkerman deltidsanställd på SNB. Han gick Skribentskolan 2019 och har kunnat läsas på bland annat Barometerns och Svenska Dagbladets ledarsidor.

18 januari 2021

Celicia Svärd ny praktikant på SNB

Celicia Svärd gick Skribentskolan 2020 och börjar nu sin praktik på SNB. Hon har en master i historia från Uppsala universitet och är engagerad i Kristdemokraterna.

 

18 januari 2021

Ny politisk redaktör – Mathias Bred åter till SNB

Mathias Bred blir ny politisk redaktör i Svenska Nyhetsbyrån, SNB.

Mathias Bred har en mångårig erfarenhet av opinionsjournalistik. Han gick Svenska Nyhetsbyråns Skribentskola 2009 och har sedan dess jobbat som ledarskribent på bland annat Svenska Nyhetsbyrån, Smålandsposten och Göteborgs-Posten. Närmast kommer han från Göteborgs kommun där han jobbade för Moderaterna i rådhuset.

”Det är med stor glädje jag välkomnar en av Sveriges bredast meriterade borgerliga ledarskribenter tillbaka till Svenska Nyhetsbyrån, nu förstärker vi särskilt vår kompetens att granska kommunal verksamhet.” säger Per Selstam, chefredaktör för Svenska Nyhetsbyrån.

”Det ska bli spännande att få skriva om politik och granska makten både på riksnivå och runt om i landet igen, särskilt när vi närmar oss valet 2022 som ser ut att kunna ge ett helt nytt politiskt landskap.” säger Mathias Bred tillträdande politisk redaktör för Svenska Nyhetsbyrån.

Mathias Bred tillträder som politisk redaktör från början av december. Han efterträder Edvard Hollertz, som närmast ska skriva en reportagebok åt Timbro förlag om relationen mellan stad-land. Därefter går Hollertz till uppdrag på en annan redaktion.

Svenska Nyhetsbyrån levererar opinionsmaterial till ett trettiotal dagstidningar i landet. Genom Skribentskolan utbildas borgerliga ledar-, kultur- och frilansskribenter. Chefredaktör sedan 2009 är Per Selstam.

7 december 2020

Daniel Åkerman sommarvikarierar på SNB

Daniel Åkerman kommer att vikariera på SNB åtta veckor i sommar. Han gick Skribentskolan 2019 och har nyligen varit fyra veckor på Svenska Dagbladets ledarredaktion.

25 juni 2020

Fredrik Hultman ny praktikant på Svenska Nyhetsbyrån

I dag börjar Fredrik Hultman sin praktik på SNB. Han deltog i Skribentskolan 2019, har en bakgrund inom Moderaterna och kommer senast från en position som projektledare för frihetlig konservatism på tankesmedjan Timbro.

14 april 2020

Amanda Broberg ny praktikant på Svenska Nyhetsbyrån

I dag påbörjar Amanda Broberg en lång praktik hos SNB. Hon kommer senast från ett långt vikariat i Borås Tidning.

19 augusti 2019

Edvard Hollertz ny politisk redaktör på SNB

Edvard Hollertz tar över rollen som politisk redaktör på Svenska Nyhetsbyrån när Daniel Persson slutar i augusti. Hollertz är utbildad agronom, han gick SNB:s Skribentskola 2015 och har skrivit ledare i bland annat Norrköpings Tidningar. I sommar kommer han bland annat att vara på SvD Ledare.

”Att få jobba nära landsortspressen och utveckla kontakten med läsarna är något jag ser mycket fram emot. Tidningen betyder så mycket för många och inte minst för det demokratiska lokala samtalet”, säger Edvard Hollertz.

19 juni 2019

Marie Dahlén ny praktikant

Marie Dahlen börjar i dag en två månader lång praktik på Svenska Nyhetsbyrån. Hon gick Skribentskolan 2017.

17 september 2018

Catarina Kärkkäinen ny praktikant

Catarina Kärkkäinen har börjat som praktikant hos Svenska Nyhetsbyrån. Hon gick SNB:s Skribentskola 2017 och belönades med en lång praktik som inleds med två månader hos SNB. Till vardags studerar hon samt är vice ordförande i Fria Moderata Studentförbundet.

12 mars 2018

Cecilia Blomberg praktiserar

I dag påbörjar Cecilia Blomberg sin praktik hos Svenska Nyhetsbyrån. Hon gick SNB:s Skribentskola 2016 och sökte och tilldelades den långa praktiken på 5,5 månader. Vi hälsar Cecilia varmt välkommen och ser fram emot att ha henne här.

13 december 2017

Johan Söderström vikarierar

Johan Söderström, tidigare ledarskribent i Borås Tidning, vikarierar som ledarskribent på Svenska Nyhetsbyrån året ut.

20 november 2017

Agnes Karnatz ny ledarskribent på SNB

Svenska Nyhetsbyrån förstärker sitt stall av ledarskribenter och anställer nu Agnes Karnatz. Agnes har precis avslutat sina journalistikstudier i Uppsala och har innan dess läst kulturvetenskap. Hon gjorde praktik på SNB tidigare i år och går även SNB:s Skribentskola.

– Agnes tillför perspektiv och erfarenheter som vi annars inte haft tillgång till. Dessutom har hon en oslagbar attityd och ofattbar energi. En riktig topprekrytering, säger SNB:s chefredaktör Per Selstam.

21 juni 2017

Erik Thyselius sommarvikarie på SNB

SNB förstärker under sommaren och tar in Erik Thyselius som vikarie. Erik kommer närmast från ett projektarbete på utrikespolitiska tankesmedjan Frivärld. Han har tidigare gått SNB:s Skribentskola och har kunnat läsas i många tidningar runtom i landet.

21 juni 2017

Henrik Jordahl ny krönikör

Svenska Nyhetsbyrån förstärker utbudet av krönikörer. Henrik Jordahl är det senaste tillskottet till SNB:s krönikörer.

Henrik Jordahl är nationalekonom och forskar bland annat om skattefinansierade tjänster. Han återfinns i det civila vid Institutet för näringslivsforskning.

Jordahls första krönika kommer att sändas ut tisdag 9 maj.

2 maj 2017

Edvard Hollertz ny vikarie

Edvard Hollertz har påbörjat ett vikariat på Svenska Nyhetsbyrån. Hollertz gick SNB:s Skribentskola 2015 och har därefter synts på åtskilliga ledarsidor, från SvD till Norrköpings Tidningar och Barometern-OT. Han kommer att arbeta på Svenska Nyhetsbyrån till början av juni.

24 april 2017

Sista ansökningsdag för Skribentskolan

Ni missar väl inte att söka SNB:s Skribentskola? Det är en unik utbildning för blivande borgerliga opinionsskribenter och ges nu för nionde året i rad. Sista ansökningsdag är 5 april.

Läs mer på Skribentskolan.se samt vår Facebooksida.

1 april 2017

Anna Sandström slutar på SNB

Anna Sandström kommer att sluta arbeta på Svenska Nyhetsbyrån vid månadsskiftet mars/april. Hon kommer framöver att arbeta på Agido Management Consulting. Vi önskar henne all lycka i sitt nya arbete.

Med anledning av detta tar Daniel Persson tills vidare över rollen som debattredaktör.

20 mars 2017

Anna Sandström börjar jobba på SNB

Anna Sandström kommer inom kort att börja jobba som ledarskribent på Svenska Nyhetsbyrån. Hon är utbildad jurist och har gått SNB:s Skribentskola.

18 januari 2016

Gustaf Almqvist ny krönikör

Från den 24 februari är Gustaf Almqvist ny krönikör i SNB. Gustaf är doktorand i straffrätt vid Uppsala universitet och tjänstledig hovrättsfiskal.

24 februari 2015

Dags att söka till SNB:s skribentskola 2015

För sjunde året i rad ges nu Svenska Nyhetsbyråns Skribentskola. Det är en unik utbildning för nästa generations borgerliga frilanspennor, ledar- och kulturskribenter. Utbildningen ges i samarbete mellan Svenska Nyhetsbyrån och ledande landsortstidningar.

Programmet för 2015 är ännu inte klart, datumen börjar bli färdiga och vi jobbar nu på att spika föreläsarna. I takt med att programmet utkristalliseras för de olika helgerna kommer sidan att uppdateras. Programmet kommer att ha samma grundstruktur som tidigare år med två helgträffar i Stockholm och tre ute i landet. Läs mer under program.

Likt tidigare år kommer Skribentskolan att avslutas med en studieresa.

Årets ansökan består utöver sedvanliga ansökningshandlingar likt tidigare år av ett arbetsprov. Närmare instruktioner hittar du under ansökan.

9 februari 2015